Connect with us

Svijet

Stoltenberg: Švedska ispunila sve uslove za članstvo u NATO

– Stokholm je u potpunosti ispunio svoje obaveze za ulazak u NATO i na njegovom putu ka Alijansi ne bi trebalo da bude prepreka. U bliskom smo kontaktu sa Ankarom kako bismo ubrzali ratifikaciju protokola o pristupanju Švedske NATO-u – izjavio je generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg.

On je to kazao na konferenciji za novinare posvećenoj pristupanju Finske NATO-u, nakon čega je zastava Finske podignuta na 31. stub ispred sjedišta Alijanse.

Ministar spoljnih poslova Finske, Peka Havisto, ranije je predao dokument o pristupanju ove zemlje Sjevernoatlantskom paktu generalnom sekretaru SAD Entoniju Blinkenu, što je značilo završetak formalne procedure pristupanja Finske Alijansi.

Prethodno je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu predao američkom državnom sekretaru dokument o ratifikaciji članstva Finske u NATO. Turska je poslednja zemlja koja je ratifikovala finsku aplikaciju.

Podsjetimo, Finska i Švedska su nakon početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, 18. maja prošle godine, predale generalnom sekretaru NATO-a zahtjeve za stupanje u Alijansu.

(Izvor:Agencije)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Newsletter Signup

Copyright © 2023 Press Portal. All rights reserved.

Connect
Newsletter Signup