Connect with us

Region

Beograd i Priština dogovorili tekst deklaracije o nestalim osobama

Deklaracija o nestalim osobama prvi je dokument dogovoren između Beograda i Prištine nakon postizanja osnovnog sporazuma dvije strane.

Kako je novinarima rekao direktor Kancelarije za Kosovo, Petar Petković, poslije razgovora u utorak u Briselu dvije strane, najprije odvojeno sa izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom a potom i na zajedničkom sastanku, nakon dogovora o terminologiji koja će biti iskorišćena, uslijediće predstavljanje tog dokumenta na sastanku na najvišem nivou.

Kako je naveo, ključni su razgovori o primjeni sprazuma dvije strane i pratećeg Aneksa, o energetici, kao i ZSO, u skladu sa sporauzmima iz 2013 i 2015.

Prvi korak biće, dodao je, predstavljanje nacrta statuta koji je izradio Upravljački tim.

To je potvrdio i glavni pregovarač Prištine Besnik Bisljimi, koji nije pominjao ZSO, ali je rekao da su razgovarali o nacrtu Upravljačkog tima o formiranju opština sa srpskom većinom, i da ce se time baviti lideri na najvišem nivou.

On je dodao da je sledeci sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija planiran za drugu polovinu aprila.

Petković i Bisljimi sastali su se prvi put od kako su predsjednik Srbije i premijer Kosova prihtvatili sporazum o putu ka normalizaciji odnosa i aneks o primjeni tog sporazuma. Na njima je najvažniji posao – da utvrde detalje i primijene dogovoreno.

Sa druge strane jz EU ponavljaju da će sporazum i aneks postati dio Poglavlja 35, a samim tim i dio obaveza na putu dvije strane ka članstvu u EU.

(Izvor:Agencije)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Newsletter Signup

Copyright © 2023 Press Portal. All rights reserved.

Connect
Newsletter Signup