Connect with us

Politika

Abazović: Crna Gora nastavlja da pruža podršku Ukrajini

– Crna Gora će nastaviti da podržava Ukrajinu, posebno u očuvanju nezavisnosti, teritorijalnog integriteta i suvereniteta te zemlje, u njenim međunarodno priznatim granicama – poručio je predsjednik Vlade i rukovodilac Ministarstva vanjskih poslova Dritan Abazović.

U kontekstu ruske agresije, Abazović se osvrnuo i na značaj očuvanja stabilnosti i sigurnosti na širem području Zapadnog Balkana, sa posebnim naglaskom na intenziviranje integracionih procesa.

– Crna Gora je snažno opredijeljena da aktivno učestvuje u formulisanju i implementaciji savezničkih politika i odluka koje se donose sa ciljem zaštite evroatlantskog područja – poručio je predsjednik Vlade u Briselu, povodom učešća na sastanku ministara vanjskih poslova država članica NATO-a.

Prvi dan ministarskog susreta započeo je održavanjem sjednice Komisije NATO-Ukrajina, na kojoj je učestvovao i ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba, a tokom kojeg je ključna tema bila ruska agresija na Ukrajinu i implikacije sukoba po savezničku bezbjednost.

U posebnom fokusu aprilskog sastanka, kojim se ujedno i obilježava 74. godišnjica od potpisivanja Vašingtonskog sporazuma je pridruživanje Republike Finske Alijansi, kao 31. zemlje članice, te je, od danas, sjedište NATO-a bogatije za još jednu zastavu. Finska će, kao saveznik, značajno doprinijeti djelovanju Alijanse, i kreiranju bezbjednijeg evroatlantskog područja. 

Tokom dvodnevnog sastanka ministara vanjskih poslova NATO, učestvovaće i ministri Švedske, Ukrajine, Japana, Australije, Novog Zelanda i Republike Koreje, kao i visoki predstavnik EU za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku.

(Izvor:Agencije)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Newsletter Signup

Copyright © 2023 Press Portal. All rights reserved.

Connect
Newsletter Signup