Connect with us

Društvo

Suspendovati službenike UP protiv kojih se vodi krivični postupak

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda pozvao je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) da dosljedno primjenjuje zakon i da privremeno suspenduje policijske službenike protiv kojih je pokrenut krivični postupak zbog iznuđivanje iskaza.

Iz institucije Zaštitnika su kazali da su, povodom različitih tumačenja imperativne norme Zakona o unutrašnjim poslovima, i apela nevladine oragnizacije Akcije za ljudska prava da se uključe u inicijativu zaštite zakonitosti rada u odnosu na MUP, pozvali na dosljednu primjenu prava, odnosno postupanje u skladu sa citiranom odredbom.

– Podsjećamo da navedena odredba propisuje da će policijski službenik privremeno biti udaljen sa rada, ako je protiv njega pokrenut krivični postupak zbog krivičnog djela učinjenog na radu ili u vezi sa radom – piše u saopštenju.

Ne prejudicirajući konačni ishod krivičnog postupka, Zaštitnik je podsjetio da privremeno udaljenje sa posla traje samo do okončanja krivičnog postupka, i da se to već činilo u nedavnoj praksi tog organa.

– Kako je javnost već obaviještena, u pitanju je pet policijskih službenika protiv kojih je 16. maja prošle godine, Rješenjem Osnovnog suda u Podgorici, potvrđena optužnica zbog krivičnog djela iznuđivanje iskaza iz člana 166 stav2 Krivičnog zakonika Crne Gore na štetu građanina M.B – naveli su iz insitucije Ombudsmana.

Kako su podsjetili, Zaštitnik je u Mišljenju od 20. novembra 2020. godine, nakon sprovedenog ispitnog postupka, utvrdio da su, tada još neidentifikovani policijski službenici, nečovječno i ponižavajuće postupili na štetu tog građanina, kod kojega su nakon sudsko-medicinskog pregleda dijagnostifikovane brojne tjelesne povrede.

Iz institucije Zaštitnika su ponovili ranije iznijet stav da je teško očekivati da se može uspostaviti sistem apsolutne i potpune eliminacije zloupotreba službenog položaja, uključujući i policijsko zlostavljanje.

Tu se, kako su rekli iz Insticuije Zaštitnika, misli na okolnost da suzbijanje zlostavljana mora početi “u kući” u kojoj se dogodilo, uključujući identifikaciju počinilaca i potrebu da se slučaj efikasno i brzo istraži i procesuira.

Oni su poručili da se na taj način stvaraju preduslovi da se eventualno zlostavljanje prevenira u najvećoj mjeri, a slučajevi zlostvljanja svedu na najmanju moguću mjeru na dobrobit svih građanki i građana.

(Izvor:Agencije)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Newsletter Signup

Copyright © 2023 Press Portal. All rights reserved.

Connect
Newsletter Signup