Connect with us

Region

Prosječne zarade u regionu

Podatke o prosječnoj plati političari često koriste kada govore o sopstvenim uspjesima ili neuspjesima prethodnika. U zemljama na Balkanu, ovim brojevima pogotovo se licitira u vrijeme predizbornih kampanja.

Slovenija i Hrvatska prednjače sa prosječnim zaradama koje su više od hiljadu eura, dok zaposleni u Albaniji i na Kosovu i dalje primaju manje od 500 eura u prosjeku.

Prosječne zarade u regionu:

Slovenija – 1.480 eura;

Hrvatska – 1.029 eura;

Crna Gora – 721 eura;

Srbija – 668 eura;

Bosna i Hercegovina – 602 eura;

Sjeverna Makedonija – 537 eura;

Albanija – 437 eura;

Kosovo – 432 eura.

Podatak o prosječnoj zaradi nije idealan pokazatelj o životu u jednoj zemlji, jer ga često izvlači manjina sa visokim platama. Sve zavisi od djelatnosti, pa tako, recimo, ako se bavite kožarstvom u Hrvatskoj, zarada vam je oko 640 eura, tek nešto više od prosječne zarade za Bosnu i Hercegovinu koja iznosi 602 eura.

Međutim, ako ste u industriji proizvodnje pića u Hrvatskoj, prosječna mjesečna zarada vam je 2.070 eura, što je brojka koja se u Srbiji pominje za plate programera sa srednjim nivoom iskustva.

Na Kosovu, najveće plate su za snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacijom, 949 eura i u informisanju i komunikacijama, 757 eura.

Najmanje prosječne zarade na Kosovu su u pružanju usluga smještaja i hrane, 281 euro.

Dakle, dok zarade prilično variraju, neki trendovi i dalje su zajednički za region. Najviše se zaradi u glavnim gradovima. Tako je prosječna plata u Zagrebu 1.187 eura, što je 15,38 odsto više od republičkog prosjeka. U Beogradu, prosječna plata je 851 euro, što je čak 27,37 odsto više od prosječne zarade u Srbiji.

U izračunavanje prosječne zarade ubrajaju se naknade za radnike koji imaju zasnovan radni odnos, kao i za one koji su angažovani na osnovu ugovora o obavljanju privremenih i povremenih poslova.

Radnici angažovani prema ugovoru o djelu ne ulaze u ovu računicu, jer za njih poslodavac ne podnosi poresku prijavu.

Prilikom korišćenja podatka o prosječnoj zaradi kao pokazatelja životnog standarda, treba biti oprezan, upozoravaju stručnjaci.

(Izvor:BBC)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Newsletter Signup

Copyright © 2023 Press Portal. All rights reserved.

Connect
Newsletter Signup