Connect with us

Politika

Milatović: Isključena saradnja sa DPS-om, PES će biti jedan od glavnih konstituenata parlamentarne većine

– Vrlo je jasno da će Pokret Evropa sad biti jedan od glavnih konstituenata parlamentarne većine. Naša partija, nakon podgoričkih i predsjedničkih, snagu će pokazati i na izborima 11. juna. U potpunosti isključujem saradnju sa Demokratskom partijom socijalista. Ne možete sarađivati sa ljudima koji promovišu i praktikuju nedemokratske stvari. Želim da poručim da sve političke partije moraju da se potrude da budu bolje i prate demokratske standarde i prakse – poručio je novoizabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

Milatović je poručio da ,,kao čovjek koji je legalista”, kada su parlamentarni izbori u pitanju, moramo sačekati odluku Ustavnog suda o održavanju.

– Mislim da je u političkom smislu važno da izbori budu što prije jer je bi Crna Gora trebalo da dobije savez Skupštine koji oslikava našu političku realnost. Đukanović kontroliše skoro 50 odsto parlamenta. Ta podrška će nakon izbora biti značajno manja. Takođe nema Pokreta Evropa sad u parlamentu, a sve je to neophodno da se desi – rekao je Milatović gostujući na RTCG.

Ocijenio je da bi vlada trebalo da ima kapacitet da sprovodi reforme jer se tako dolazi do boljeg. Istakao je da ono što ekspertska (42. Vlada u kojoj je bio ministar ekonomskog razvoja) nije imala je utemeljenje u parlamentu.

– Povećanjem neto zarada došlo je do povećanja potrošnje a to do povećanja ekonomske aktivnosti – a to do povećanja PDV-a, tako da jeste imali smanjanje doprinosa na zdravstvo ali puno veće povećanje poreza na dodatu vrijednost – rekao je on.

Ocijenio je da je to na kraju negdje ojačalo naše javne finansije.

Milatović je istakao da bi volio da vidi predstavnike manjinskih partija u novoj vladi.

– Ja sam čovjek koji se zalaže za što inkluzivniji način pravljenja vlade. Ali i ocijeno nije dobro što neki lideri nijesu pokazali dozu demokratičnosti. Prije svega mislim na Bošnjačku stranku – rekao je Milatović.

Kao veliki problem istakao je diplomatsku mrežu koja nije u potpunosti popunjena. Poručio je i da bi volio više predstavnika manjebrojnih naroda na ambasadorskim pozicijama.

Milatović je poručio da je Srbija najveći ekonomski partner Crne Gore, i da bi trebalo da se otvori dijalog oko različitih projekata.. Rekao je da su to stvari o kojima bi trebalo razgovarati sa vladama.

Novoizabrani predsjednik Crne Gore je kazao da je očekivao pobjedu u drugom krugu.

– Ali mi je veliko zadovoljstvo što je bila ovako uvjerljiva. Želim da se zahvalim svim građanima Crne Gore koji su u velikom broju izašli na birališta i glasali bilo koga, time su dali legitimitet našem izbornom procesu. Želim da se zahvalim i onima koji su glasali mene i ispisali istoriju, da Crna Gora dobije predsjednika koji nije iz redova DPS-a, to je čast i privilegija – poručio je Milatović.

Milatović je ocijenio da je izborni dan bio veliki dan demokratije u Crnoj Gori.

Poručio je da Zapad dobro zna ko je Jakov Milatović.

– Ali meni je važno da Crna Gora zna ko je Jakov Milatović, ali i strateški partneri i susjedi, i da znaju koje politike ja predstavljam. Sve podrške idu u prilog tome da naši partneri i susjedi gledaju dobro na demokratske procese u Crnoj Gori kojih smo trenutno svjedoci. Sinoć je Oliver Varhelji uputio čestitku, to je danas uradio i Žozep Borelj, čuo sam se u telefonskom razgovoru i sa predsjednicom Slovenije i ministarkom vanjskih poslova i od mnogih zvaničnika dobio pismo čestitike. Drago mi je da su stigle i iz zemalja regiona, od Aleksandra Vučiča, Zorana Milanovića. To su prirodne stvari i prirodni demokratski procesi, mislim da će u narednim danima toga biti još više – naveo je Milatović. 

Rekao je da apsolutno očekuje i podršku BiH i Albanije.

Milatović je kazao da je Đukanović bio simbol podjela u Crnoj Gori i da zbog toga nije bio predsjednik svih građana.

– Duboko vjerujem da nije bio predsjednik svih svojih simpatizera, da je bilo tako ekonomsko stanje bi bilo drugačije. Juče sam rekao da je pobijedila pomirena Crna Gora, i mislim da je moj prioritet da dodatno stavim akcenat na pomirenje unutar Crne Gore. Mislim da mogu dati veliki doprinost tome, i zaista na tome treba zajedno da radimo – poručio je on.

Apelovao je na ostale političare u Crnoj Gori da prestanu sa retorikom devedesetih godina i gledaju ka naprijed.

Odgovarajući na pitanje da li će podnijeti ostavku na partijsku funkciju u Pokretu Evropa sad rekao je da je pokazao da zna i umije da izađe iz usko-partijskih odnosa.

Rekao je da nije kritikovao Đukanovića jer je vršio i predsjedničku i partijsku funkciju.

Milatović je kazao da će prvo posjetiti Brisel.

U pet godina njegovog mandata, ubijeđen je da će uvesti Crnu Goru u Evropsku uniju.

Rekao je da bi bila pirova pobjeda da je ostao gradonačelnik Podgorice, a Milo Đukanović predsjednik Crne Gore.

Odgovarajući na pitanje ko će biti gradonačelnik u Podgorici on je rekao da će konstitutivna sjednica Glavnog grada biti sazvana naredne sedmice.

– Imamo još određeno vrijeme da konačno donesemo odluku o imenu i prodiskutujemo sa partnerima u Glavnom gradu. Ima par dobrih kandidata, ne bih govorio o njima pojedinačno – rekao je Milatović.

(Izvor:RTCG)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Newsletter Signup

Copyright © 2023 Press Portal. All rights reserved.

Connect
Newsletter Signup