Connect with us

Društvo

Mensa: Besplatno testiranje za studente i zaposlene UCG

– Univerzitet Crne Gore (UCG) će omogućiti studentima i zaposlenima besplatno polaganje IQ testa i ulazak u redove prestižnih članova međunarodne organizacije Mensa – najavio je rektor UCG prof. dr Vladimir Božović.

On je u ponedjeljak sa predsjednikom Mense Crne Gore, Danilom Vorotovićem, potpisao Protokol o saradnji, kojim su se te dvije društveno odgovorne institucije, obavezale na podršku promociji znanja i razvoja svih sfera u društvu.

 Božović je kazao da će Univerzitet nastojati da stimuliše studentsku populaciju i zaposlene da se uključe u aktivnosti i programe Mense CG kroz informisanje i promociju programa u kojima je i Univerzitet pokrovitelj i partner.

– Članstvo u organizaciji Mensa svakako je prestižna preporuka za studente koji nastavljaju školovanje ili apliciraju za posao, pogotovo u internacionalnim kompanijama koje već imaju praksu prepoznavanja ovog članstva kao preporuke koja daje značajnu prednost – kazao je Božović.

Predsjednik Mense Crne Gore je kazao da je za njih veoma značajna saradnja sa Univerzitetom Crne Gore upravo zbog prepoznavanja inteligencije i njene upotrebne vrijednosti, kako za pojedinca, tako i za društvo.

U Crnoj Gori ,oko 600 ljudi je položilo IQ test i oni danas čine dva odsto ukupne populacije svijeta čiji je IQ veći od 130 po Vekslerovoj, ili 148 po Katelovoj skali, i članovi su Mense Crne Gore.

IQ test se može polagati tri puta u životu, te da oni koji pokušaju jednom i iz psihološkog ili drugog razloga nisu uspjeli ući u redove Mense, a prepoznaju kapacitet kod sebe, mogu pokušati ponovo, nakon perioda od minimum jedne godine.

Prolaznost na testu koji čini 45 pitanja, raspoređenih na 20 minuta, iznosi 25 %, a presudno je praćenje uputstava datih u petnaestominutnom uvodnom objašnjenju testa.

Na sastanku je razmatrano i organizovanje prvog testiranja za studente, čiji će pokrovitelj biti Univerzitet Crne Gore, a koje će se potencijalno održati krajem ovog mjeseca.

Mensa Crne Gore dio je međunarodne organizacije, a bila je prošle godine i domaćin sastanka direktora/predsjednika punopravnih Mensa iz cijelog svijeta koji se svake godine održava na drugoj lokaciji i okuplja oko 300 delegata iz različitih djelova svijeta.

(Izvor:Agencije)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Newsletter Signup

Copyright © 2023 Press Portal. All rights reserved.

Connect
Newsletter Signup