Connect with us

Zabava

50 je godina od prvog poziva mobilnim telefonom

Na dašnji dan, 3. aprila 1973. godine, Marty Cooper je stajao na uglu Šeste avenije u New Yorku i ukucao broj u veliki uređaj i stavio ga na uho dok su prolaznici gledali u njega.

Cooper, inžinjer u Motoroli, nazvao je svog kolegu iz konkurentske kompanije Bell Laboratories, kako bi mu saopštio da zove s ,,ličnog, ručnog, prenosnog mobilnog telefona”.

– Mislim da je škrgutao zubima. Bell Laboratories se, ipak, fokusirao na razvoj telefona za automobile. Možete li to vjerovati? Dakle, bili smo zarobljeni u našim domovima i kancelarijama ovom bakrenom žicom više od 100 godina, a sada će nas zarobiti u našim automobilima – ispričao je 94-godišnji Cooper u razgovoru za BBC.

Osnove načina na koji je taj prvi poziv funkcionisao nisu se puno promijenile. Telefon pretvara vaš glas u električni signal, koji modulira radio talas. Radio talas ide do repetitora; repetitor šalje vaš glas osobi koju zovete, a obrnutim procesom ta vas osoba može čuti kako govorite.

Osim što tada nije bilo baš puno repetirora. Današnji telefoni su, međutim, neprepoznatljivi u poređenju s tim ranim modelom Motorole.

– Komercijalna verzija prototipa Martyja Coopera, Motorola Dynatac 8000X, objavljena je 11 godina nakon tog prvog poziva, 1984. Koštala je današnjih od 11700 dolara da se kupi. U suštini, mogli ste samo birati broj i obaviti poziv. Nije bilo poruka, nije bilo kamere. Trideset minuta razgovora, 10 sati za punjenje baterije, oko 12 sati čekanja i antena od 6 15 cm na vrhu. Takođe je težio 790 g gotovo četiri puta više od težine iPhonea 14, sa 172 g. – kazao je Ben Wood, koji vodi Muzej mobilnih telefona .

Međutim, Cooper nije nimalo impresioniran dizajnom modernih telefona, iako priznaje da nikada nije predvidio da će telefoni jednog dana biti ručna ,,superračunala”, s kamerama i pristupom internetu.

Vjeruje da će u budućnosti vještačke inteligencija ili kreirati, ili birati aplikacije za vlasnike telefona, u zavisnosti od potreba. Takođe vjeruje da će jednog dana uređaj nadzirati naše zdravlje, povećati produktivnost i neizmjerno poboljšati naše živote.

(Izvor:Agencije)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Newsletter Signup

Copyright © 2023 Press Portal. All rights reserved.

Connect
Newsletter Signup