Connect with us

Društvo

Za liječenje najmlađih u državi potrebne dodatne investicije

– Crna Gora ima neophodnu infrastrukturu i kapacitet za liječenje najmlađih pacijenata unutar države, ali su potrebne dodatne investicije Vlade u zdravstveni sistem – kazao je dječiji urolog u londonskoj Great Ormond Street (GOS) bolnici, Imran Muštak.

Kazao je da je, nakon višegodišnje saradnje te bolnice sa Institutom za bolesti djece Kliničkog centra (IBD KCCG) u Podgorici izvedeno više uspješnih pedijatrijskih operacija, i sada manje pacijenata iz Crne Gore putuje van države kako bi bili liječeni.

Ukazao je da Crna Gora ima veoma dobru infrastrukturu, kao i tim medicinskih sestara i doktora koji su posvećeni svojim pacijentima, ali da nemaju iskustvo u određenim zahvatima.

Muštak je kazao da su doktori iz Crne Gore, uz podršku GOS bolnice, radili veoma teške operacije, koje su bile veoma uspješne.

– Infrastruktura i kapacitet da se pacijenti liječe unutar zemlje apsolutno postoji, ali je potrebno da vlada i zdravstveni sistem investiraju u neke jednostavne stvari, kako bi se zdravstvena zaštita podigla na još veći nivo. Kontretno, ono što je hitno potrebno je urodinamika, koja se bavi ispitivanjem bešike i susednih mišića. Pacijenti za urodinamički test moraju da idu u Beograd, što stvara određene troškove. Ipak, veći je problem što se može desiti greška zbog pogrešnog liječenja ili odlaganja tretmana. To je nešto što zdravstveni sistem hitno mora da podrži jer će zaista pomoći pacijentima. Potrebna je i posebna, planska obuka za medicinske sestre na odjeljenju urologije. Ne bih nužno rekao da je najbolja oprema ali ispunjava osnovne zahtjeve. Ako želite da unaprijedite hirurške tehnike, onda vam je potrebna investicija u opremi i u potrošnom materijalu. Time se smanjuju i komplikacije tokom i nakon operacije – poručio je Muštak, prenosi Mina.

Dodao je da je vrijeme da donosioci odluka počnu da slušaju doktore i da im vjeruju da je cilj boljitak pacijenata i njihovih porodica a ne nečije političke ambicije.

On je rekao da bi, kao ishod saradnje GOS bolnice i KCCG-a, želio da vidi nezavisno odjeljenje dječije urologije u Crnoj Gori, sačinjeno od troje urologa koji će nezavisno raditi u operacionoj grupi i dvije specijalizovane sestre.

Specijalistkinja dječije hirurgije u IBD-u Irena Marić kazala je da je njeno odjeljenje već u značajnoj mjeri smanjilo broj pacijenata koje šalju na liječenje van ustanove.

Marić je pojasnila da su, nakon njenog studijskog boravka u GOS bolnici, 2018. započeli saradnju sa Muštakom, uz čiju pomoć su u prethodnom periodu urađene značajne operacije izoblasti dječije urologije. Pored njega, imali su još jednog gostujućeg dječijeg urologa Ejbrahama Čerijana.

– Cilj nam je kontinuirana edukacija i osposobljavanje mladih sposobnih stručnjaka. Na taj načim pratimo svjetske protokole, i možemo reći da polako postajemo prepoznatljiv centar u regionu. Timski rad je najvažniji i neophodan je za uspješan i kvalietetan ishod – rekla je Marić.

Ona je navela da je u maju prošle godine u IBD-u po prvi put urađena augmentacija bešike, odnosno operacija uvećanja mokraćne bešike sa dijelom tankog crijeva, i to kod dva pacijenta.

Marić je kazala da su sklopili dogovor sa Muštakom o daljoj i široj saradnji sa GOS bolnicom u vidu edukacije kadra IBD-a u toj bolnici.

Kako je dodala, nedavno se tim, sačinjen od hirurga, hirurga-urologa, anesteziologa, anestetičarke, instrumentara i dvije medicinske sestre, vratio iz Londona, gdje su proveli nedjelju dana u GOS bolnici.

Prema riječima Marić, time su stečena nova znanja, a tim IBD-a je obogaćen izvanrednim iskustvom.

– Posebno nas raduje što smo pošli kao tim, sama mogućnost boravka u jednoj takvoj ustanovi za cijeli tim predstavlja pravu čast i zadovoljstvo. Neophodno je da se ovaj projekat nastavi, i vjerujemo u dalju pomoć i podršku KCCG i resornog ministarstva. Uvijek se najviše očekuje od dobre i svrsishodne edukacije, to je ključ uspjeha – kazala je Marić.

Poručila je da je plan motivisati ljekare ali i medicinske sestre za dalja usavršavanja, a planirana je i dodatna edukacija instrumentara za rad u operacionoj sali kao i obuka 2 medicinske sestre za potrebe urodinamskog ispitivanja pacijenata.

– Mi se oslanjamo zasad na pomoć urološke klinike KCCG, dok ne nabavimo aparat za potrebe dječije populacije, rekla je Marić.

Ona je saopštila da planirani odlasci u GOS bolnicu omogućavaju praćenje svjetski prihvaćenih standarda njege i liječenja pacijenata, operativnih metoda, dijagnostičkih procedura i zbrinjavanje urođenih anomalija kod djece, kao i upoznavanje sa najnovijim protokolima konzervativnog liječenja.

– Neophodno je da zdravstveni sistem prepozna to kao jednu vrlo bitnu inicijativu, obzirom da samo znanjem možemo da trajemo i da se kvalitetom nametnemo, napomenula je Marić.

Ona je kazala da je, iz tog razloga, motivacioni karakter da se dalje usavršavaju od presudnog značaja, uz neophodnu pomoć i podršku nadležnih.

Marić očekuje u bližoj budućnosti i proširenje prostornih kapaciteta, nabavljanje neophodne opreme jer, kako je navela, djeca zaslužuju najbolje.

– Nadamo se da će se vremenom ova saradnja koju smo ostvarili sa hirurško-urološkim i anesteziološkim timom, proširiti i na ostale pedijatrijske specijalnosti -zaključila je Marić.

(Izvor:Mina,AGencije)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Newsletter Signup

Copyright © 2023 Press Portal. All rights reserved.

Connect
Newsletter Signup