Connect with us

Politika

Stanovnici sedam evropskih zemalja izlaze na birališta

Glasači u sedam evropskih zemalja izlaze u nedjelju na birališta, u Finskoj, Bugarskoj, Crnoj Gori, Andori, Švajcarskoj, Italiji i u četiri francuske izborne jedinice.

U Finskoj se održavaju parlamentarni izbori čiji će rezultati odrediti političku budućnost premijerke Sane Marin. 

Ankete pokazuju da će u Finskoj koalicija od pet stranaka, u kojoj je Marin, a koju čine Socijaldemokratska partija (SDP), Stranka centra (Kesk), Zeleni (Vihr), Levica (Vas) i liberalna Švedska narodna partija (SFP), najverovatnije sačuvati većinu.

Međutim, postoji mogućnost da bi se kao najjača stranka pojavila stranka Kok desnog centra (EPP grupa u Evropskom parlamentu) koja bi mogla da zamijeni socijaldemokrate.

U Bugarskoj se održavaju peti prijevremeni izbori za manje od dvije godine, a ankete ukazuju da je savez „Nastavljamo sa promjenama-demokratska Bugarska” rame uz rame sa GERB-SDS alijansom, koju vodi bivši premijer Bojko Borisov.

Oba proevropska saveza su na oko 26 odsto glasova u anketama, međutim, ko će formirati Vladu i dalje nije poznato, posebno jer se ne zna da li će neke manje partije preći cenzus od četiri odsto.

Francuzi izlaze na parcijalne parlamentarne izbore u četiri izborne jedinice i u dva kruga izabraće četiri poslanika u skupštini koja ima 577 mjesta. U tim jedinicima poništeno je glasanje na izborima u junu prošle godine.

U Italiji su regionalni izbori u Friuli Veneciji-Đuliji, što će biti test za desničarski savez premijerke Đorđe Meloni, čija su „Braća Italije” ostvarila istorijski rezultat na prošlim lokalnim izborima.

Međutim, dobar dio podrške njenoj partiji došao je od Lige Matea Salvinija i Forca Italije Silvija Berluskonija.

Birači u Andori biraju novi nacionalni parlament. Trenutnu vladu predvodi DA desnog centra, a liberalna LA i novoformirana liberalna stranka Aćio su mlađi koalicioni partneri. Alijansa lijevog centra kojom dominira PS predvodi opoziciju, a kako se navodi dvije nove stranke mogle bi da osvoje značajne glasove – ekološka stranka Konkordija i  stranka Endavant.

U San Marinu se novi šef države bira na svakih šest mjeseci, odnosno po rasporedu će se izbori održati u nedjelju. Trenutni šef je Aleandro Skarano, član Hrišćansko – demokratske stranke Samarineze.

U Švajcarskoj, u Ženevi, Lucernu i Ticinu se biraju novi regionalni parlamenti, a izbori su važan test za stranke, uoči nacionalnih parlamentarnih izbora kasnije ove godine.

Većina švajcarskih kantona se razlikuje od drugih subnacionalnih entiteta po tome što se članovi regionalne vlade biraju direktno, a ne kroz parlament.

I kod nas, u Crnoj Gori održava se drugi krug predsjedničkih izbora.

Kandidati su Milo Đukanović i Jakov Milatović, koji su u prvom krugu osvojili najviše glasova.

(Izvor:Agencije)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Newsletter Signup

Copyright © 2023 Press Portal. All rights reserved.

Connect
Newsletter Signup