Connect with us

Ekonomija

Broj preduzeća uvećan za 15 odsto

Broj poslovnih subjekata u Crnoj Gori u prošloj godini iznosio je 45,68 hiljada, što je 15,1 odsto više u odnosu na 2021, pokazuju podaci Monstata.

U saopštenju je navedeno da je najveći broj aktivnih poslovnih subjekata u prošloj godini je u Podgorici 15,86 hiljada, što predstavlja 34,7 odsto od ukupnog broja. Najmanji je u Gusinju 31, odnosno 0,1 odsto od ukupnog broja. Iz Monstata su rekli da je, po obliku svojine, od ukupnog broja poslovnih subjekata u Crnoj Gori, 99,5 odsto u privatnom vlasništvu. Isto stanje zabilježeno je i u 2021. godini.

– Najveći broj aktivnih poslovnih subjekata u prošloj godini je u sektoru trgovina na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikala 12,53 hiljade, što predstavlja 27,4 odsto od ukupnog broja – navedeno je u saopštenju.

Shodno Zakonu o zvaničnoj statistici i sistemu zvanične statistike u sektorima djelatnost domaćinstava kao poslodavca i djelatnost eksteritorijalnih organizacija i tijela podaci nijesu prikazani zbog indirektne prepoznatljivosti preduzeća.

U saopštenju piše i da su u Crnoj Gori najviše zastupljena mala preduzeća koja čine 99,2 odsto od ukupnog broja aktivnih poslovnih subjekata u 2020, 2021. i prošloj godini.

(Izvor:Agencije)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Newsletter Signup

Copyright © 2023 Press Portal. All rights reserved.

Connect
Newsletter Signup