Connect with us

Društvo

Predstavljene nove turističke rute za upotpunjavanje turističke ponude

U sklopu projekta NEST, Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma organizovalo je poslovnu radionicu koja je okupila više od 40 preduzetnika iz oblasti turizma, turističkih poslenika, hotelijera, agencija, tur-operatora, pružalaca različitih vrsta turističkih usluga i donosilaca odluka iz čitave Crne Gore .

Cilj je širenja ponude, odnosno spajanja turističkih MMSP-a i dobavljača iz sektora turizma i ugostiteljstva radi umrežavanja i podizanja svijesti o inkluzivnim turističkim rutama.

– Tokom  poslovne radionice predstavljen je Katalog koji sadrži 13 održivih iskustvenih ruta koje su razvijene kao rezultat Programa za izgradnju kapaciteta, sprovedenog u okviru implementacije projekta NEST. Katalog povezuje raznoliki spektar turističkih iskustava – spajajući sektore putovanja, smještaja, sporta i rekreacije, znamenitosti, lokalne zanate i gastronomiju. Održive turističke rute su inovativni proizvod koji definiše nove modele turističkog iskustva jer omogućavaju posjetiocima da iskuse i razumiju kulturno nasleđe, lokalne zanate i kulinarsku tradiciju mjesta i tako podrže ekonomiju destinacije- navedeno je u saopštenju.

Načelnica Direkcije za razvoj malih i srednjih preduzeća u Ministarstvu ekonomskog razvoja Ivana Zečević, kazala je da je zadovoljna realizacijom projekta, i najavila očekivanu podršku u okviru Programa za unapređenje konkurentnosti MERT-a za 2023. godinu.

– Ovaj program predviđa dodatni podsticaj, investicije u osnovnu opremu, digitalnu transformaciju preduzeća i podršku tranziciji s linearnog na cirkularni model ekonomije. Program takođe predviđa podršku početnicima u biznisu uz programe ekonomskog osnaživanja mladih i žena u biznisu – istakla je Zečević.

Predstavnica Nacionalne turističke organizacije (NTO) zadovoljna je efektima i rezultatima događaja i shodno tome najavila je dodatnu institucionalnu podršku turističkim operatorima u pogledu unapređenja njihove ponude i promocije.

Mikro, mala i srednja turistička preduzeća i preduzetnici direktno i indirektno zavise od troškova posjetilaca, a iskustvene rute su prilika da mnoge turističke potencijale uz bogatu istoriju i kulturu  pretvorimo u kvalitetna, autentična iskustva.

– U cilju razvoja održivog i inovativnog turizma Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma će organizovati B2B poslovne sastanke, kojom prilikom će uključiti veći broj lokalnih registrovanih  domaćinstava kako bi njihova ponuda dopunila trasu potencijalnih ruta.  Sastanci će biti prilika za razmjenu poslovnih programa i ideja, ali prije svega mogućnost za ostvarenje novih saradnji i zajedničku promociju povezanih aktera na tržištu- zaključeno je u saopštenju.

(Izvor:Agencije)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Newsletter Signup

Copyright © 2023 Press Portal. All rights reserved.

Connect
Newsletter Signup