Connect with us

Društvo

Kotor: Zbog novih investicija, porodice Knezović i Matković u Novom Naselju ostale bez krova nad glavom

– Prije četiri mjeseca obavijestili smo nadležne službe da se radovi izvode neprofesionalno, jer se otvorilo klizište i da su kućice ugrožene, ali niko nije preduzeo ništa. U decembru smo tražili uvođenje privremene mjere investitoru, firmi ,,Rove“, ponovo ništa. Grade se stanovi za prodaju, samo ih interesuju pare, preko leševa do profita – kazao je 80-godišnji Luka Knezović

Pobjeda je objavila da su se u Novom Naselju u četvrtak oko 16 časova dvije kuće počele urušavati, a osam članova porodica su evakuisani. Dakle, desilo se ono na šta su mjesecima upozoravale porodice Knezović i Matković, da su im ugroženi životi i imovina, zbog izgradnje stambenog objekta na parceli ispod njihovih kuća.

– Začuli smo neko škripanje, osjetili da se kuća naginje, a sve je podsjećalo kao da je zemljotres – kazali su članovi porodice.

Teren na kojem se nalazi Novo Naselje podložan je eroziji, zbog čega je i izgrađeno kaskadno. Krajem prošle godine srušeni su objekti na parceli ispod kućica, kada je tivatska firma „Rove“, započeo izgradnju stambenog objekta za koje je dobila sve dozvole. Međutim, te dvije porodice upozoravale su mjesecima da se radovi izvode neprofesionalno, jer se otvorilo klizište i da su kućice ugrožene, saznaje Pobjeda.

Tada su obaviještene sve službe, ali niko nije preduzeo ništa. Obaviješteni su Komunalna policija, opštinske službe, gradonačelnik Kotora, nadležno ministarstvo. Nakon dva i po mjeseca ponovo su nastavljeni radovi i time još više ugroženi objekti, jer su temelji kućica potkopani. Jednom prilikom oštećen je i cjevovod i ugrožena kanalizacija. Oboreni su i čempresi u blizini objekta.

– Građevinska inspekcija, to su neprofesionalci, potkupljivi ljudi, samo su u pitanju pare, ne interesuju ih životi ljudi i, evo, pogledajte šta se desilo. Svega sam doživio kao pomorac koji je plovio 35 godina i obišao cijeli svijet, ali ovo još nisam vidio negdje. Mi se rugamo sa afričkim zemljama, ali kad se ovo dešava kod nas, mi smo gori od bilo koje afričke zemlje. Inspekcije su samo konstatovale da su papiri ispravni i da imaju dozvole, a niko nije došao na teren da vidi šta se stvarno dešava- kazao je Knezović.

Obraćali su se sudu, ali je i on zakazao.

– Podnijeli smo 16. decembra zahtjev zauvođenja privremene mjere kako bi se stopirali radovi, ali niko ništa. Ovo je sramota. Grade se stanovi za prodaju, samo ih interesuju pare, pare, preko leševa do profita. Nego sva sreća da niko nije nastradao. Danas sam doživio reprizu zemljotresa 1979. godine – objasnio je jedan od vlasnika urušenih kuća.

Poručio je da su sve institucije Crne Gore zakazale.

– Nakon ovoga, da ima pravne države pohapsila bi sve, počev od investitora, projektanta, izvođača radova, građevinske inspekcije, sve one koji su imali veze sa ovim – poručio je Knezović.

Njegov sin, Brane Knezović, rekao je im se desio novi zemljotres.

– Nakon onog iz 1979. godine, kada smo izgubili sve, evo smo opet beskućnici. I sada čekamo šta će „velikani“ da odluče – rekao je Knezović.

Komandir Službe zaštite i spašavanja čiji pripadnici su učestvovali u akciji iznošenja najosnovnijih ličnih stvari i robe iz kuća Maksim Mandić kazao je da žali zbog događaja.

– Nije lako izgubiti kuću. Pomogli smo koliko smo mogli, na raspolaganju smo 24 sata za sve što vam bude trebalo. Bitno je da su sačuvani ljudski životi, a za ovo što se dogodilo nadam se da će neko da odgovara. Zahvaljujemsvim službama koje su priskočile da ovo uradimo i spasimo makar najosnovnije i stvari za koje ste emotivno vezani. Zahvaljujem porodici Poček koja je prva priskočila i dala svoja dva kvadrata da se ovo robe iznese vani – kazao je Mandić.

On je kazao da je krim-tehničar kotorske policije uzeo sve podatke, sačinio fotografije, te da će napraviti elaborat i sačiniti službenu zabilješku, na osnovu koje će se dalje procesuirati odgovorna lica. Mandić je kazao da je to urađeno po naredbi predsjednika Opštine Kotora Vladimira Jokića koji je takođe došao na lice mjesta.

(Izvor:Pobjeda)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Newsletter Signup

Copyright © 2023 Press Portal. All rights reserved.

Connect
Newsletter Signup