Connect with us

Ekonomija

Anđušić: Za tri godine povećali javni dug za 400 miliona eura

– Prethodne dvije vlade su za tri godine povećale javni dug Crne Gore za oko 400 miliona eura. U izvještaju o javnom dugu na 31. decembar prošle godine, koji je u petak objavila Vlada, riječ ili o neznanju, ili o namjeri da se fingiraju podaci pred izbore o smanjenju javnog duga u apsolutnom iznosu – saopštio je poslanik Demokratske partije socijalista, Mihailo Anđušić.

Dodao je da Monstat nije objavio godišnje podatke o BDP-u za 2022. već kvartalne, i da je nejasno na koje se podatke Vlada poziva kada se računa visina duga u odnosu na BDP.

– Navedena informacija Vlade nije u skladu ni sa ranije objavljenim Izvještajima o javnom dugu koje Vlada na predlog Ministarstva finansija usvaja do kraja marta tekuće, za prethodnu godinu. Da brojke demantuju Vladu Crne Gore jasno se vidi na osnovu podataka da je javni dug Crne Gore na kraju 2019. iznosio 3,8 milijardi eura, na kraju 2020. godine je povećan na 4,4 milijarde zbog enormnog zaduženja apostolske vlade od 750 miliona eura, dok je na kraju 2021. bio 4,16 milijardi eura, slično kao i na kraju 2022. godine kada je iznosio 4,1 milijardu eura. Budući da je prije dolaska aostolske Vlade, državni dug Crne Gore iznosio 3,7 milijardi eura, suština je da su prethodne dvije Vlade povećale javni dug za oko 400 miliona eura – poručio je Anđušić.

(Izvor:Agencije)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Newsletter Signup

Copyright © 2023 Press Portal. All rights reserved.

Connect
Newsletter Signup