Connect with us

Društvo

Provjera sluha novorođenčadi od sada sa najsavremenijim aparatom

Rano otkrivanje oštećenja sluha kod djece omogućava pravovremenu intervenciju, po potrebi kohlearnu implantaciju, i u konačnom omogućava da ta djeca čuju, razviju govor i pohađaju redovnu školu.

Institut za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore, od danas posjeduje uređaj za skrining sluha, Automated Auditory Brainstem Response (AABR), zahvaljujući donaciji CKB banke od gotovo devet hiljada eura, navedeno je u saopštenju iz Kliničkog centra.

– Najveći značaj ima kod visokorizične djece, tj. djece koja borave u Centru za neonatologiju. Upravo kod ove djece učestalost poremećaja sluha je dvostruko veća nego u opštoj populaciji, 4 do 6 na 1000 živorođene djece (u opštoj populaciji 1-2 na 1000). Procijenjeno je da oko 10-20% ove djece ima takav poremećaj koji se ne može utvrditi drugom metodom skrininga (Otoakustičke emisije). Zbog toga je neophodno sprovoditi dvostepeni skrining, tj pored postojećeg skrining aparata (Otoakustičke emisije) nephodna je i primjena automatskog BERA testa. Ovim testom se prati kakav je odgovor na nivou slušnog nerva (do nivoa moždanog stabla), pri zvučnom stimulusu koji je podešen na 35dB – navedeno je u saopštenju KCCG.

Vrijednu donaciju je direktoru IBD-a dr Veliboru Majiću uručila članica Upravnog odbora banke nadležna za sektor za strategiju i finansije Maja Krstić.

– Duže od jedne decenije traje partnerstvo CKB-a i Instituta za bolesti djece tokom kojeg smo omogućili nabavku različitih uređaja i medicinske opreme. Ponosna sam na činjenicu da danas, u ime zaposlenih i klijenata banke, predajemo na korišćenje uređaj za kontrolu sluha novorođenčadi koji je jedan od najsavremenijim na tržištu. Kako sam i istakla, sa Institutom za bolesti djece povezuje nas snažno partnerstvo i želja da učinimo sve što je moguće da dobro zdravlje služi naše najmlađe, tako da ljekarski i medicinski timovi mogu uvijek računati na našu podršku – poručila je Krstić.

Majić je, zahvaljujući se na vrijednoj donaciji, posebno naglasio društveno odgovorno ponašanje CKB-a, čime, kako je ocijenio,,,“dokazuju da su banka koja je uvijek spremna da ulaže u prave vrijednosti”.

„Kao dječiji hirurg, koji je ujedno i rukovodilac jedine crnogorske dječije bolnice, ponosan sam što drušveni subjekti i institutcije imaju, ne samo sluha, već i senzibiliteta za potrebe najmlađih članova našeg društva. Zdrava djeca su preduslov zdrave nacije, a zdrava nacija je preduslov srećnog i uspješnog društva. Ponosan sam što naši uvaženi prijatelji se uvijek, bez razmišljanja, odazovu našim apelima i zahtjevima i podrže sve naše ideje i projekte. CKB je više od jedne decenije na spisku prijatelja IBD-a na čemu smo zahvalni i menadžmentu i zaposlenima – kazao je dr Majić i uručio zahvalnicu KCCG članici Upravnog odbora banke nadležna za sektor za strategiju i finansije.

(Izvor:Agencije)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Newsletter Signup

Copyright © 2023 Press Portal. All rights reserved.

Connect
Newsletter Signup