Connect with us

Politika

Nikola Terzić v.d. direktora Uprave policije

Vlada Crne Gore izabrala je dosadašnjeg načelnika Centra bezbjednosti Budva, Nikolu Terzića, za novog vršioca dužnosti Uprave policije. Prethodno je smijenjen dosadašnji direktor UP Zoran Brđanin.

–  Ne dovodim u pitanje intelktualni, ili profesionalni kapacitet Brđanina, sa kojim želim da zadržim odličnu komunikaciju. Međutim, mislim da ono što je zateklo UP, a što se odnosi na period koji je bio i prije 2021. godine i godinama se dešavao unazad, da jednostavno ne može da zaobiđe drastične kadrovske promjene koje su počele da se dešavaju u Upravi policije. Brđaninu nije bilo prihvatljivo da napusti funkciju. Ja sam od njega džentlmenski tražio da podnese ostavku i da mu bude dodijeljena druga radna pozicija. On je svojevoljno rekao da mu to nije prihvatljivo i došli smo u situaciju da mi preduzmemo mejre – kazao je premijer, Dritan Abazovič.

Istakao je da su zahvaljujući aktivnostima ministra unutrašnjih poslova i kabineta premijera uspjeli da odblokiraju dostavljanje podataka Europola.

– Zašto Europol nije htio da dostavlja podatke? Meni je poznato, njima izgleda nije. Ako to nije poznato bilo dosadašnjem direktoru, meni je žao.. Nemam ništa protiv skupštinskog Odbora, ali mi smo u specifičnoj situaciji. Nismo mogli da predvidimo kada će suzbijanje narko kartela početi, da li će aktivnosti državnog parlamenta nastaviti nesmetano, ili će zbog ukaza predsjednika biti “u leru”. Ali možemo da ponesemo odgovornost za ono što se dešava. Ne možemo da dozvolimo da menadžent policije izgubi povjerenje ili da radi u nepovjerenju sa SDT-om i SPO i ANB-om. I to je razlog zašto sam tražio od ministra da se preduzmu mjere, spreman da podnesem odgovornost. Ova zemlja ne može više da ostaje u kandžama kriminala – poručio je Abazović.

Prethodno je ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić predložio da se na dnevni red sjednice Vlade uvrsti razrješenje čelnika policije Zorana Brđanina, kao i imenovanje vršioca te dužnosti.

Abazović je apelovao na sve organe Vlade, a posebno na Ministarstvo pravde, da se u što kraćem roku napravi premještaj za određene strukture sektora bezbjednosti, kako bi njihov radni prostor i rezultati bili adekvatniji i vidjiviji.

Ministar bez portfelja, Zoran Miljanić, apelovao je na ministra finansija da ljudi koji sprovode akcije hapšenja članova kriminalnih grupa unutar policije budu adekvatno nagrađeni.

Ministar pravde Marko Kovač kaže da je smjenjivanje Brđanina neprijatna odluka i politički nepopularna.

– Ali moramo da je donesemo, bez obzira na svu upitnost pravne procedure koja postoji, jer prestanak mandata može biti upitan sa stanovišta prava – kazao je Kovač.

Nakon glasanja za Terzića, ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić je najavio reforme na skoro svim pozicijama UP.  Kazao je da za ovu funkciju bilo dobrih kandidata. 

  – Bio je veći broj kandidata da dođu na ovu važnu poziciju ali imam za obavezu da istaknem gospodina Predraga Šukovića koji je dao rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, ali smo ga odredili za ključnu tačku za saradnju sa Europolom i nadam se da će tu značajnu ulogu da obavlja i dalje – naveo je Adžić.

(Izvor:Agencije)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Jakov Milatović pobjednik predsjedničkih izbora

Politika

Newsletter Signup

Copyright © 2023 Press Portal. All rights reserved.

Connect
Newsletter Signup