Connect with us

Politika

Brđanin: Tražiću poništenje odluke Vlade pred Upravnim sudom

– Današnja odluka Vlade je očigledno nezakonita. Uložiću odgovarajuća pravna sredstva prema Upravnom sudu u cilju ostvarivanja prava i zakonitosti, te poništenja ove odluke Vlade – kazao je smijenjeni direktor Uprave policije, Zoran Brđanin.

Zoran Brđanin postavljen je za v. d. direktora Uprave policije, ubrzo nakon konstituisanja novih crnogorskih vlasti poslije avgustovskih izbora 2020. godine. Vlada ga je imenovala 23. februara 2021. godine.

Brđanin je izabran upravo na insistiranje Dritana Abazovića, tada potpredsjednika u vladi Zdravka Krivokapića, ali i Abazovićeve Ure, koji su imali samo riječi hvale o njemu.

Podsjećamo, Vlada u tehničkom mandatu je, na prijedlog ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića, smijenila Brđanina nakon što je on odbio da podnese ostavku, pošto je prošle srijede uhapšen njegov pomoćnik Dejan Knežević. Za vršioca dužnosti, imenovan je dosadašnji načelnik Centra bezbjednosti Budva, Nikola Terzić.

Prema članu 16 Zakona o unutrašnjim poslovima, prilikom prestanka mandata direktora Uprave policije primjenjuju se odredbe ovog zakona, ali i zakona kojim se uređuju prava i obaveze državnih službenika i namještenika. Prema tome, Vlada direktora Uprave policije može smijeniti samo na Odboru za bezbjednost i odbranu. Ako skupštinski Odbor ne prihvati izvještaj, o tome može obavijestiti ministra koji može pokrenuti postupak razrješenja direktora Uprave policije.

Zakon o državnim službenicima u članu 60 propisuje da je prestanak mandata državnom službeniku, prije isteka roka mandata, moguć ukoliko je njegov rad dva puta ocijenjen ocjenom nezadovoljava.

Čelnik policije može biti smijenjen i na osnovu člana 60a Zakona o državnim službenicima i namještenicima – kada resorni ministar podnosi Vladi obrazloženi predlog za razrješenje starješine organa uprave, kada podaci iz redovnog godišnjeg izvještaja o radu i stanju u oblastima ukazuju na nepravilnosti u radu tog organa.

(Izvor:Agencije,Pobjeda)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Newsletter Signup

Copyright © 2023 Press Portal. All rights reserved.

Connect
Newsletter Signup