Connect with us

Politika

Crna Gora, S. Makedonija, Albanija i Kosovo pokrenuli regionalnu platformu

Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Albanija i Kosovo, u Skoplju su pokrenuli novu regionalnu platformu, nazvanu ,,Zapadni Balkan KVAD (QUAD) – 100 odsto usklađenost sa spoljnom politikom EU”. U saopštenju predstavnika makedonskog Ministarstva spoljnih poslova je navedno da su platformu lansirali ministar spoljnih poslova Sjeverne Makdonije Bujar Osmani, ministarka za Evropu i spoljne poslove Albanije Olta Džaka, zamjenik ministra spoljnih poslova i dijaspore Kosova Krešnik Ahmeti i spoljnopolitički savjetnik crnogorskog premijera Đorđe Radulović.

Tema njihovog sastanka u Skoplju bila je ,,puna usklađenost četiri zemlje grupe KVAD sa Zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU, u svjetlu nove geopolitičke realnosti, hibridnih prijetnji, energetske krize i ekonomskih posljedica izazvanih ruskom invazijom na Ukrajinu”.

– Poslije agresije Rusije na Ukrajinu, usklađivanje sa Zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU, ali i šire sa pozicijama i vrijednostima demokratskog svijeta, pretvorilo se u jedan od najvažnijih prioriteta zemalja koje teže članstvu u EU. To je i jasna poruka gdje ove zemlje pripadaju. Svaka od četiri zemlje pojedinačno se – kazao je Osmani na sastanku.

On je upozano sagovornike sa predstojećim reformama, napominjući da ,,nema skretanja” sa evropskog puta Sjeverne Makedonije, ,,zemlje poznate po multietničkoj demokratiji i koheziji, što je potvrđeno i odlukom da bude domaćin nedavno održanih pregovora Kosova i Srbije u Ohridu”.

Na sastanku zvaničnika Sjeverne Makedonije, Kosova, Crne Gore i Albanije istaknuto je da je ,,zajednički strateški cilj svih zemalja koje su uspjele da ostvare punu usklađenost sa odlukama EU puna integracija u Uniju”.

(Izvor:Agencije)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Newsletter Signup

Copyright © 2023 Press Portal. All rights reserved.

Connect
Newsletter Signup