Connect with us

Politika

Bošnjak: Regionalno umrežavanje ženskih parlamentarnih grupa suzbilo bi rigidne patrijarhalne norme

– Realizacija aktuelne ideje o regionalnom umrežavanju ženskih parlamentarnih grupa bi kreirala adekvatan prostor za saradnju u domenu suzbijanja rigidnih patrijarhalnih normi i adekvatnom pozicioniranju žena kako u politici tako i u društvu uopšte – poručila je potpredsjednica Skupštine Crne Gore i kopredsjednica Ženskog kluba, Branka Bošnjak.

Ona se u srijedu u Sloveniji sastala sa predsjednicom Kluba parlamentarki Državnog zbora, Alenkom Jeraj i potpredsjednicama Ivom Dimić i Bojanom Muršič.

Kako je saopšteno iz Skupštine, Bošnjak je upoznala sagovornice sa mnoštvom aktivnosti Ženskog kluba koje su rezultirale suštinskim zakonskim promjenama, posebno u domenu položaja žena i djece, te naglasila da se Ženski klub bavi temama koje su iznad dnevne politike.

Predsjednica Kluba parlamentarki istakla je zadovoljstvo povodom posjete potpredsjednice Sloveniji i mogućnosti da razmijene mišljena, iskustva i prakse u domenu zajedničke borbe protiv tradicionalnog poimanja uloge žene u društvu, te borbe za suzbijanje stereotipa da ženama nije mjesto u politici. Kako je istakla, pored brojnih iskoraka koji su napravljeni u tom pravcu, mora se još dinamičnije raditi na brojnim izazovima, kao i barijerama sa kojima se žene suočavaju.

Sagovornice su govorile i o trendu rasta verbalnog nasilja, kao najrasprostranjenijem obliku nasilja usmjerenom ka ženama na svim pozicijama, što u značajnoj mjeri obeshrabruje žene da se bave politikom, ali i drugim temama koje se tiču mehanizama za uvećanje broja žena u parlamentima i na pozicijama odlučivanja.

(Izvor:Agencije)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Newsletter Signup

Copyright © 2023 Press Portal. All rights reserved.

Connect
Newsletter Signup